Jump to the following:

We use cookies to improve this website. Read about cookies

Environmental features of our head office

Our head office building has been awarded Building Research Establishment Environmental Assessment Method (BREEAM) ‘Excellent’, meaning that it is one of the most energy efficient office developments in the country. The building uses the latest environmental technology to maximise natural resources and minimise carbon emissions.

The new purpose-built three-storey building has been designed to be energy efficient and have a low environmental impact. Its features include:

  • natural ventilation with computer controlled windows;
  • an extensive ground-source heat-pump system to cool and heat the building;
  • a rainwater harvesting system; and
  • a computerised lighting system to reduce electricity consumption.

There are six chimneys through the building, including the two large funnel-shaped structures on the roof. They act as part of the natural ventilation system to draw fresh air across the offices and the large atrium to remove the need for air conditioning in all open spaces. Windows in the office areas open and close automatically, operated by a computerised building management system to control the internal environmental conditions within the offices and atrium.

The whole building is heated and kept cool by one of the largest ground-source heat-pump systems in the country, which consists of nearly 100 boreholes over 90 metres deep connected to heat pumps that can either heat or cool the building, equivalent to nearly one megawatt of electrical consumption.

A rainwater harvesting system collects and recycles rainwater held in a 100 000 litre underground holding tank. This is used to flush all the toilets throughout the buildings and irrigate the site when needed during very dry conditions.

There is a computerised lighting system throughout the building to complement natural daylight from large north-facing floor to ceiling windows. The lighting system responds to levels of external daylight and movement, switching off when not required to reduce electricity consumption. South facing windows are kept to a minimum to reduce solar gain and reduce the need to cool the building in hot weather.

Other environmental initiatives include a large composter to recycle all kitchen waste on site. There are over 375 trees on site to supplement those in the adjacent woodland, and we are maintaining a natural wildlife corridor along the northern perimeter of the site to encourage wildlife in their natural habitat.

Related pages

Find out what we do at OS, who we are, what we're thinking and our history.

Find travel information about how to get to our head office plus details of our building's disabled access and facilities.

Back to top
© Ordnance Survey 2016
Be sure to take a look at our Terms of Use and Privacy Policy